+90 (537) 500 64 26 bilgi@ikincielsaatler.com

Rolex GMT-Master II İncelemesi

Rolex GMT-Master II İncelemesi

Rolex, lüks ve kaliteli saat denince akla ilk gelen isimlerden biri. Kurulduğu günden bugüne özveriyle çalışan, yeni modeller sunan ve teknik özelliklerini her daim geliştiren bir saat markası. Piyasaya sunduğu her saat modeli neredeyse klasik bir saat modeli haline geliyor. Rolex bunun farkında ve saat endüstrisinde çığır açan yeniliklere imza atmaya devam ediyor. Geliştirilmeye devam eden modellerin başında Rolex GMT-Master var. İlk modeli 1955 yılında piyasaya sunulan bu saat, temel olarak dünyayı gezen ve farklı zaman dilimlerini bilmeye ihtiyaç duyan profesyoneller için geliştirildi. 1982 yılında ise Rolex GMT-Master II görücüye çıktı. 38 senedir piyasada bulunan modele yıllar içinde birçok teknik ve görsel yenilik eklendi. Bu yazıda, Rolex GMT-Master II modelinin ve yapılan yeniliklerin incelemesini yapacağız.

Rolex GMT-Master II Neden Bu Kadar İyi?

Rolex dünya çapında %100 marka tanınırlığına sahip İsviçre menşeli lük kol saatleri ve aksesuarları üreten bir firmadır. 1905 yılından beri kalitesinden, klasikleşmiş saat görünümünden ve piyasadaki en güvenilir saat markası olma özelliğinden ödün vermemiştir. Patentini aldığı birçok yenilik bulunmaktadır. Bu yeniliklerin hepsi, geliştirilmiş son versiyonlarıyla 2019 yılında piyasaya sunulmuş Rolex GMT-Master II modelinde bir araya gelir.

Dünyada 38 farklı zaman dilimi bulunur. Seyahatleri sırasında, aynı anda farklı zaman dilimlerini bilmek isteyen birçok kişi vardır: pilotlar, gezginler… Başta bu kişilere yardımcı bir araç olarak üretilen Rolex GMT-Master serisi zamanla sadece pilotların kullandığı bir saat olmaktan çıkmıştır. Nostaljik değeri yüksek bu saat, benzersiz işlevselliği, sağlamlığı ve Rolex’e özgü estetik görünümüyle günümüzde daha geniş bir kitleye hitap etmektedir.

Rolex GMT-Master ilk olarak 1955 yılında piyasaya sürülmüştür. Bu yıllar dünyanın bir ucundan öbür ucuna seyahatlerin tırmanışa geçtiği bir dönemdir. GMT-Master, profesyonel özellikleriyle Amerikan kıtalararası havayolu şirketi Pan American World Airways’in (Pan Am olarak bilinir) resmî saati de olmuştur. Akrep, yelkovan ve üçgen uçlu 24 saat ibresiyle çift yöne döndürülebilen 24 saat dereceli seramik çerçeveye sahip Rolex GMT-Master II, yerel saat ve alternatif zaman dilimini aynı anda okumayı mümkün kılar.

GMT-Master II ve Sahip Olduğu Yenilikler

GMT-Master II modelinin sahip olduğu özelliklere bakarak anlayabileceğimiz gibi, temelde Rolex Submariner modelinin kasası kullanılmıştır. Elbette sonrasında özellikleri geliştirilmiş ve yenilikler eklenmiştir. Örneğin kullanılan yeni mekanizma sistemi modelin yanına “II” ekini getirendir. GMT’yi yerel saat ve alternatif zaman dilimine göre ayarlamanız dışında yapabileceğiniz bir şey daha vardır. Eğer GMT simgesini sadece kadran çevresindeki pozisyonundan okuyabileceğinize güveniyorsanız, GMT çerçevesini üçüncü bir zaman dilimine göre ayarlayabilirsiniz. Turn-O Graph ve Submariner modellerinden farklı olarak saat ve tarih ayarlanın daha kolay yapılabilmesi için çerçeve iki tarafa da döndürülebilmektedir.

İlk olarak 1955’te piyasaya sunulan model, kırmızı rengin gündüz ve mavi rengin gece saatlerine karşılık geldiği 24 saat dereceli çerçeveye sahiptir. Bu modelde pleksiglastan yapılmış çerçeve 1959 yılında yerini alüminyuma bırakmıştır. Yıllar geçtikçe çerçevenin farklı renklerde üretilmesi modeli hem daha çekici hale getirmiş hem de bu modele birçok takma isim verilmesini sağlamıştır. Takma isimlerle ayrı kimlik özellikleri kazanan Rolex GMT-Master II daha popüler hale gelmiştir. Yenilik yapmaktan vazgeçmeyen Rolex, 2005 yılında alüminyüm çerçeve yerine yüksek kalitede ve kendi ürettiği seramik çerçeveleri kullanmaya başlamıştır. Kaliteli ve şık saat markası denilince akla gelen Rolex markasının Rolex GMT-Master II modelini incelemeyi unutmayın.

Orijinal GMT-Master’dan farklı olarak, GMT Master II’de tepe (ayarlama noktası) üçüncü pozisyonundayken GMT saatleri ve dakikaları, ikinci pozisyondayken yerel saat ve tarih ayarlanmaktadır. 3285 kalibresi yeniliklerden bir diğeridir. Bilezik Jubilee ile değiştirilmiştir. Ayrıca değişik ve çekici birçok renk seçeneği gelmiştir. Belli başlı bu değişiklerle kalitesinden ödün vermeyen Rolex, estetik görünüme de önem vermektedir. Gelin şimdi renklerle birlikte verilen takma isimlere bir göz atalım.

GMT-Master II Modelinin Takma İsimleri

  • Pepsi”: 1955 ve 2018’in favori renklerinin bir araya gelişiyle birlikte, 24 saatlik kadranın çerçevesi 1800’den 0600’e kadar gece saatlerini gösteren mavi renk ve 0600’den 1800’e kadar gündüz saatlerini gösteren kırmızı renk ile donatılmıştır.
  • “Bruiser” veya “Batman”: 2013’te piyasaya sürülen siyah ve mavi renklerdeki çerçevesiyle Rolex GMT-Master II, hayranları tarafından “Batman” ismiyle anılmaktadır. Bu havayı ona veren koyu renk kombinasyonudur.
  • “Coca Cola”: Meşhur siyah ve kırmızı renkli GMT-Master II modeli ilk olarak 1982’de görücüye çıkmıştır. Dikkatlice bakıldığında, taç koruyucularının boyutlarında yeni modellere kıyasla ufak farklılıklar görülür.
  • “Root Beer” veya “Dirty Harry”: “Root Beer”, GMT-Master 1675 modeline referans olarak verilen bir diğer takma isimdir. “Dirty Harry” ise Clint Eastwood tarafından canlandırılan ve GMT-Master 1675 takan bir film karakterdir.
  • “Fat Lady”: Kırmızı ve siyah çerçevesi ile bu takma isim GMT-Master II 16760 modelini referans alır. Kasası diğer modellere kıyasla 1 mm daha geniştir ve nadir bulunmasıyla koleksiyoncuların ilgi odağıdır.

Rolex GMT-Master II Teknik Özellikleri

  • 40 mm çapındaki Oyster çelik kasaya sahiptir.
  • Cerachrom çerçevesi bir Rolex imzasıdır. Kırmızı ve mavi üstün renk işçiliğiyle ikiye bölünen çerçeve 24 saat derecelidir ve çift yöne döndürülebilir.
  • Kadranındaki Chromalight sayesinde uzun ömürlü yüksek okunabilirlik sağlar.
  • Vidalı kurma kolu bulunur. “Triplock” adı verilen üçlü su geçirmezlik sistemine sahiptir.
  • GMT-Master II, 100 metreye kadar su geçirmezlik özelliğine sahiptir. Olası bir durumda saatinizi ıslanma ve bozulmalara karşı korur.
  • Saat 3 yönündeki tarih penceresinin üzerinde Cyclops lens bulunur. Saat dayanıklı safir kristal sayesinde çizilmelere karşı koruma sağlar.
  • GMT-Master II’nin mekanizması perpetual, mekanik ve otomatik kurmalıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere GMT fonksiyonu bulunur.
  • Tamamen Rolex’e ait olan 3285 kalibre kullanılır.
  • Halihazırda COSC sertifikasına sahip modelin hassasiyeti oldukça yüksektir. Kasaya yerleştirildikten sonra −2/+2 sn./gündür.
  • Geleneksel akrep ve yelkovanın dışında üçgen uçlu okuyla 24 saat ibresi bulunur. İki farklı zaman dilimini aynı anda okuma imkânı sağlar.
  • Tarih, yerel saat olarak belirlenen zaman dilimine göre anlık olarak ayarlanır. Daha hassas bir zaman ayarı için “saniye senkronizasyon” mekanizmasına sahiptir.
  • Güç rezervi yaklaşık olarak 70 saattir.
  • Beş parçalı bağlantılı olan, Jubilee bilezik kullanılır.
  • Bilezikte, patentini Rolex’in aldığı Oysterlock güvenlik tokası bulunur. Easylink, takan kişinin bileğine göre bileziği 5 mm’ye kadar uzatılabilir.

Rolex GMT-Master II Alacaklara Tavsiyeler

Bu yazımızda Rolex GMT-Master II serisinin geçmişinden kısa bir şekilde bahsettik. Değişik renk seçenekleriyle herkesin kendi zevkine uygun bir GMT-Master II bulması mümkün. Ortalama 55 bin TL’den başlayan fiyatları referans numarasına göre daha da artış gösterebilmektedir. Satın alacağınız saatin Rolex olduğunu göz önünde bulundurursak ödeyeceğiniz fiyata değeceğini düşünüyoruz. Saat endüstrisinde öncü bir marka olan ve kaliteden ödün vermeyen Rolex, GMT-Master II ile sizi görsel anlamda da etkisi alınacak. 2019’da ilk kez meteorit kadran ile satışa sunulan GMT-Master II, 18k beyaz altından oluşuyla herkesi büyülemişti. Doğrusunu söylemek gerekirse Rolex, bizi şaşırtmaya ve etkilemeye devam edecek gibi duruyor. Rolex GMT-Master II modelini incelediğimiz bu yazımız umarız sizlere faydalı olmuştur.

 

Bir önceki yazımıza https://ikincielsaatler.com/unlulerin-taktigi-rolex-saatler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

WhatsApp