Lüks saatlerde özel taşlar kullanımı, bu saatleri çok değerli kılan en önemli detaylardandır. Rolex, Audemars Piguet, Ulysse Nardin, Cartier, Patek Philippe ve Chopard gibi lüks saat markalarının pırlantalarla, safirlerle ve diğer değerli taşlarla donatılmasını sağlayan, “gemoloji” ve “taş mıhlama” adı verilen uzmanlık alanlarıdır. Bu iki sanat dalının uzman yöntemleri sayesinde taşların geçirdiği sıkı kalite kontrol aşamaları, taşlı lüks saat modellerinin olağanüstü derecede parlamasını garanti eder.
Lüks saatlerde özel taşlar kullanılırken, yalnızca en yüksek kaliteli taşlar tercih edilir. Pırlanta, yakut, safir ya da zümrüt gibi değerli taşlardan hangisi olursa olsun, mutlaka en iyisi olmalıdır. Kesin ölçülerin gerekli olduğu taş kesiminin yanı sıra berraklık, renk ve karat sayısı da buna dahildir. Gemoloji ve taş mıhlama sanatı alanında teknik ustalık, taşların ilk kalite kontrolünden başlayarak renk dizilerinin rafine duruma getirilmesine ve mıhlama işlemine kadar kendini gösterir.
İkinci El Saatler sitemizde aradığınız tüm lüks saat modellerini bulmanız mümkündür. Beğendiğiniz modeli güvenle satın alabilirsiniz.
Gemoloji Sanatı Nedir?
Özel ve değerli taşların incelenmesi ile ilgilenen bilim dalı, “Gemoloji” olarak isimlendirilir. Gemologlar ise değerli taşları tanımlayan, derecelendiren ve değerlendiren kişilerdir. Bir gemolog, değerli bir taşın çeşitliliğini kolay bir şekilde tanıyabilir. Bu sayede insan gözüyle fark edilemeyen ya da görülemeyen ayrıntıları belirleyerek, kolayca değerlendirebilir.
Lüks saatlerde özel taşlar kullanmayı mümkün kılan gemologların bilgi birikimi sayesinde müşteriler, değerli aile yadigarlarını dikkatli bir şekilde analiz etmek ve değerlendirmek için onlara güvenirler. Bu uzmanlar, özel araçlar yardımıyla renk, boyut ve şekli değerlendirmesi yaparlar. Gemologlar aynı zamanda müşterilerine mücevherleri için en doğru tahmini değeri verebilmek adına yatırım pazarlarını yakından takip eder ve endüstri dergilerine abone olurlar.
Bir Gemolog Ne Yapar?
Lüks saatlerde özel taşlar kullanılmasının mimarı olan gemolog, değerli taşları tanımlar, derecelendirir ve değerlendirir. Gemologlar, özel taşların özelliklerini ve niteliklerini onaylamak, analiz etmek ve tanımlamaktan sorumlu olan kişilerdir. Elmas, safir ve yakut, bir gemologun üzerinde çalışabileceği değerli taşlardan bazılarıdır. Değerli taşları ya da bitmiş mücevher parçalarını incelemek için gemologlar, standart olarak mikroskop, bilgisayarlı araç ve çeşitli derecelendirme aletleri kullanırlar.
Gemologlar, lüks saatlerde özel taşlar kullanmanın değerlendirme aşamasında bir değerli taşın kökenini belirleyebilir ve onu kırılma indisi, özgül ağırlık ve kristal yapısına göre sınıflandırabilir. Bir gemolog, kıymetli taş türünü derecelendirmede uzmanlaşabilir. Bu sayede değerli taşın doğal, rengi geliştirilmiş, sentetik, işlenmiş veya hasar görmüş olup olmadığını belirleyebilir. Bir değerli taşın kalite, renk, netlik ve kesim gibi özellikleri, derecelendirme raporunu belirleyen etkenlerdir. Gemologlar, değerli ve özel taşların doğal mı yoksa sentetik mi ve değerinin ne kadar olduğunu belirlemekle de görevlidir.
Taş Mıhlama Sanatı Nedir ?
Lüks saatlerde özel taşlar bulunması, gemologlar tarafından işlenen değerli taşların lüks saat modellerine yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Taş mıhlama sanatında bulunan “Mıhlama” kelimesinin anlamı yerleştirmek, çakmak ya da sabitlemek olarak sıralanabilir. Mıhlama sanatı, elmas, pırlanta, zümrüt, yakut ve safir gibi kıymetli taşları altın ve gümüş gibi taş yuvalarına yerleştirme işlemine verilen isimdir. Bu sanat dalı ile uğraşan sanatkarlar ise “mıhlayıcı” olarak isimlendirilir. Bu sanat, aynı zamanda sektörde fabrikalaşmadan en az etkilenen meslek dalı olarak karşımıza çıkar.
Taş Mıhlama Nasıl Yapılır?
Gemolog tarafından işlenmiş/üretilmiş olan bir ürüne değerli taş yerleştirme işlemine “Mıhlama” denir. Taş mıhlama işleminde gemolog tarafından yapılan motür, yerleştirme işlemi için mıhlayıcıya getirilir. Gelen ürün ardından rokelaya alınır. Rokelaya alınmış olan ürünün taş yuvaları açılır. Bu yuvalar sıvama, tırnaklı, kanal veya germe şeklinde olabilir. Bu yuvalara desen ve motifler verilerek, lüks saatlerde özel taşlar bulunmasını sağlayan mıhlama işlemi tamamlanır. Mıhlama işlemi tamamlanmış olan ürün, ardından son işlem için cilaya gönderilir.
Mıhlama sanatında kullanılan aletler;
- Çelik Kalemler
- Tahta Mengene ya da Demir Mengen
- Matkap, Freze ve Fisür Uçları
- Pense ve Tahta Rokela Sapları
- Biley Taşı
- Parlak Kağıdı ve
- Çift ve Lup olarak sıralanabilir.
Değerli Taşlar Lüks Saatlere Nasıl Yerleştirilir?
Lüks saatlerde özel taşlar yerleştirmek, üstün bir sanat ve becerinin eseridir. Tasarımcılarla iş birliği içinde olan mıhlayıcılar, öncelikle taşların düzenine ve renklerine karar verirler. Sonrasında saatin harici kısımlarından, yani mekanizmaya bağlı olmayan tüm aksamlardan sorumlu mühendislerle iş birliği içerisinde çalışırlar. Birlikte taşların içerisine oturtulacağı altın ya da platin yuvaları, mikronluk hassasiyetle hazırlayabilmek için taş dizilimini incelerler. Görevleri ise her bir taşın yerinde durması için gerekli olan net metal miktarını belirlemektir.
Daha sonrasında taş ustası, çevreleyen metalin taşı güvenli biçimde kavraması için metali yavaşça yerine iter. Daha sonra ise taşı sabırla ideal konumuna yerleştirir. Bir taş ustasının yeteneği, uygun aletleri seçebilmekte, doğru açıyı bulabilmekte ve doğru miktarda güç uygulayabilmekte gizlidir. Son olarak cila ile ufak metal yuva parlatılır ve taşın göz alıcı ışıltısına vurgu yapar. Tüm bu adımlar, bazı pırlanta döşeli kadranlarda yaklaşık olarak 3000 kez tekrar edilir.
Lüks Saatlerde Özel Taşlar Denince Akla İlk Gelen: Rolex Daytona
Lüks saatlerde özel taşlar dendiğinde herkesin aklına ilk olarak gelen model, şüphesiz Rolex Daytona olacaktır. Taş ustası, cımbızı aracılığıyla hızlı ve muntazam bir hareket yaparak iğne başı kadar büyüklükte trapez kesim bir pırlanta alır. Yeni Oyster Perpetual Cosmograph Daytona modelinin çerçevesindeki oyuğa, platinden nazik bir şekilde yerleştirir. Bu durumda taş, hafifçe yüksekte kalır. Taş ustası, bir oymacı kalemi kullanarak oldukça ufak bir metal parçasını dikkatlice oyuktan çıkarır. Böylece boşluk azalır ancak kaybolmaz. Taşın düz tepesi, diğer bir deyişle üst faseti, yanındakiyle mükemmel şekilde hizalanıncaya kadar bu işlem ortalama üç kez tekrar edilir.
Taş ustaları, lüks saatlerde özel taşlar kullanımının bir simgesi olan Rolex Daytona modelinde tüm yeteneklerini ve tecrübelerini metali işlemek, böylece taşı ideal biçimde saate yerleştirmek için sarf eder. İşlem tamamlandıktan sonra 36 adet pırlanta, saatin taşlı çerçevesinde mükemmel şekilde düzenli ve ışıltılı bir daire oluşturur. Bu çerçeve aynı zamanda tek başına, Rolex tarafından marka bünyesinde sergilenen geniş yetenek ve teknik ustalığın bir özetidir. Taş mıhlama sanatının ilk şartları taşın ışıltı ve güzelliğini gözler önüne sermek olduğundan, bu taşların en iyi şekilde nasıl sergileneceği belirlenir.
Aradığınız tüm ikinci el lüks saat modellerine ikincielsaatler.com sitemizden ulaşabilirsiniz.
Elmas Taşlı Cartier Saatler
Lüks saatlerde özel taşlar dendiğinde elmas taşlı Cartier saatleri atlamamak gerekir. Cartier, lüks saat modelleri imal eden dünyaca ünlü bir markadır. Fransız bir şirket olan Cartier aksesuar, mücevher ve saat kreasyonlarıyla tanınır. Pasha, Tank ve Santos ise markanın en fazla ilgi gören saat modelleridir. Santos aynı zamanda dünyanın ilk pilot saatlerinden birisidir. Cartier saatlerin göz alıcı tasarımları, onları aynı anda hem bir saat hem de mücevher yapar.
Cartier Tank koleksiyonunda bulunan ve elmas kullanılan dörtgen kasalı Cartier saatin, çok iyi durumdaki örneklerini ikincielsaatler.com üzerinden kolayca satın alabilirsiniz. Alacağınız Cartier saatin kasası ve bileziği, genellikle paslanmaz çelikten üretilmiştir. Saati çalıştıran ise quartz mekanizmadır. Bu mükemmel modelde bulunan çok sayıdaki elmas dörtgen, kasanın ön yüzünü süslemektedir.
Bu yazımızda sizlere lüks saatlerde özel taşlar konusundan bahsettik. Bir önceki yazımıza https://ikincielsaatler.com/cartier-saatlerine-uygun-kombin-onerileri/ linkinden ulaşabilirsiniz.