+90 (537) 500 64 26 bilgi@ikincielsaatler.com

Rolex Submariner vs Tudor Black Bay

Rolex Submariner vs Tudor Black Bay

Rolex herkesin hafızalarına kazınmış bir saat markası, peki ya Tudor? Bu yazımızda iki saat markasını karşılaştırıyoruz: Rolex Submariner vs Tudor Black Bay. Aslında Rolex ve Tudor birbirlerinden uzak iki marka değil. Tudor, Rolex’in kurucusu Wilsdorf tarafından kurulmuş bir alt marka. Peki dünyaca ünlü saat markası olan Rolex neden böyle bir şeye ihtiyaç duysun?

Wilsdorf bu alt markayı, ürettiği saat modellerini herkesin satın alabilmesi adına yaratıyor. Tudor saat modelleri Rolex saat modellerinin neredeyse yarı fiyatına satışa sunuluyor. Amacına ulaşan Wilsdorf kazancını arttırmakla birlikte müşterilerini de mutlu etmeyi ihmal etmiyor. Dalgıç saati modelleri iki markanın da satış değeri yüksek olan bir serisi. Sadece profesyonel sporcular tarafından değil görünüşü ve kalitesiyle çoğu insanın günlük hayatında da kullandığı bir model. Dalgıçların işlevsel kullanımı dışında insanların günlük hayatında bir prestij sembolü olarak da kullandığı bu saat modeli popülerliğini hiç kaybetmiyor. Gelin bu kardeş markaların ürettiği dalgıç saati modellerinin farklarına bir bakalım.

Markalar Hakkında Bazı Bilgiler

Rolex, dünya çapında tanınan İsviçre menşeli bir firmadır. Ürettiği kol saati ve aksesuarları yıllardır kalitesinden ödün vermemiş, İsviçre saat endüstrinin kendi adıyla anılmasını sağlamıştır. Aynı zamanda bir prestij sembolü olarak görülmektedir.

Tudor İsviçre menşeli, orijinal modelleriyle mekanik saatler üreten, kalitesini kanıtlamış ve fiyatının karşılığını veren ödüllü bir markadır. Rolex’in kurucusu Hans Wilsdorf 1926 yılında Tudor Saatleri A.Ş.’yi kurmuştur. Amacı Rolex kalitesinde üretilen saatleri daha mütevazi fiyatlarla müşteriyle buluşturmaktır. Rolex’in fiyat aralığı 7.500 dolardan 100.000 dolara kadar uzanırken, Tudor ürünlerini aynı kalite ve özellikleriyle 2.400 dolardan satışa sunmaktadır.

2012’de piyasaya sunulan Black Bay serisi Tudor’un 1954 tarihli ikonik Submariner dizaynından esinlenmiştir. İkonik modele modern dokunuşlar eklenmiş, özellikleri geliştirilmiştir. Black Bay serisi farklı performans özellikleri ve tasarımlarıyla bir düzineden fazla çeşide sahip. Renk seçenekleri ve farklı kayış dizaynlarıyla yıllardır müşterilerinin ilgisini kaybetmiyor.

Rolex Submariner

1953’teki ilk tasarımından itibaren yenilikleri bırakmayan bu model dalgıç saatleri arasında bir klasik. İlk modelden son modele kadar: 38 mm kasası 40 mm’ye genişletilmiş, çerçevesine ilk on beş dakikayı derecelendiren belirteçler konulmuştur. Çerçevesine dalgıç eldivenleriyle de kavrama ve tutuş kolaylığı sağlaması için tırtıklar eklenmiştir. 2008’de su geçirmez özelliği 300 metre derinliğe kadar arttırılmış, çerçevesi döndürülebilir hale getirilmiş ve Cerachrom ile kaplanmıştır. Saat kadranın mavi olması tipik bir Rolex Submariner özelliğidir. COSC sertifikalı Rolex saatler, üstün derece kaliteli kronometre özelliğiyle özellikle profesyonellerin gözünde güvenirliğini arttırmaktadır. Ayrıca Submariner modeli 48 saat güç rezervine sahiptir ve GlideLock özelliği ile klips boyunca kayışın sıkılığını ayarlayabilmektesiniz.

Tudor Black Bay

Tudor Rolex ile kadran, kron ve daha birçok küçük parça olmak üzere birçok ortak özelliğe sahip. Bu tabi ki de kardeş marka olmalarından kaynaklanmakla birlikte, Wilsdorf’un iki markayı da aynı kalite standartlarında üretme isteğinden de kaynaklanıyor. Aynı kalite standardında daha ucuz bir satış fiyatıyla piyasaya sunulan Tudor saatler, zamanında birçok askeri müşteriyi de kendisine çekmeyi başarmış.

Markanın yaşadığı durgunluk dönemi sırasında Rolex, Submariner model fiyatlarını iki katına çıkarıyor. Böylece Tudor piyasayı Rolex’in eline bırakmak zorunda kalıyor ve Rolex popülerliğini günden güne arttırıyor. Ancak Tudor 2012 yılı itibariyle Black Bay serisiyle piyasada büyük bir ses getirmeyi başarıyor. Artık durgunluk döneminden çıkan Tudor, Rolex’ten daha fazla renk seçeneği sunarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Sunduğu birçok renk seçeneği arasındaki orijinal bordo kırmızısı en popüler renklerden biri haline gelir. Bu dönemde Rolex’in ürettiği daha ciddi ve süregelmiş tasarımdan uzaklaşmayı seçen Tudor, Black Bay serisi ile daha canlı ve parlak renklere yer verdi. Bu sayede daha genç ve dinamik bir kitleye hitap etmeye başardı.

Peki bu iki kardeş markanın piyasaya sunduğu Submariner ve Black Bay modelleri arasında ne gibi farklar var?

Büyük Karşılaşma: Rolex Submariner vs Tudor Black Bay

  • Tudor Black Bay çap ve mm açısından daha büyük olmakla birlikte daha ağır bir saat. Bu saatin bileğinize oturuşu bakımından hissedilen bir fark. Kiminin hoşuna giden kiminin hoşuna gitmeyen bu durum karar vermenizde bir etken olabilir. Tudor’un tasarımlarında görülen incelik bu seride de karşımıza çıkıyor. Kasa kenarlarının daha uzun bir yapıda olması ise bilerek eklenmiş bir detay. Tudor’a ait bu tasarımı beğenmek tamamen kişinin zevkine kalıyor.
  • Tudor, altın rengi detaylı kadranı, çerçevesindeki kırmızı üçgen detayı ve perçinli saat kordonuyla Rolex’in ciddi ve süregelmiş görünümünden kurtulup daha genç ve dinamik bir görünümle yeni bir kazanıyor. Aslında Rolex’e harcadığınız paranın somut bir karşılığını görmek isteyebilirsiniz. Tabi ki harcadığınız paranın çoğu Rolex ismine olacak ama bundan daha fazlası da var. Rolex çerçevesindeki detaylar daha ince işçilikle yapılmakta ve kullanılan malzemenin kalitesi değişmekte. Tudor’daki bazı parçaların gerçek altın olmayışı, çerçevesindeki detayların Rolex’deki gibi platin değil alimünyumla işlenmiş olması gibi.
  • Rolex uzun zamandır kullandığı 3130 varyant hareket tabanını kullanıyor. Şimdiye kadar yapılmış en cömert kalibre olmasa da, sağlam ve güzel dekore edilmiş bir sistemdir. Karakteristik mor geri vites dişlisi kasnağı ile mükemmel tasarlanmış birbiri üstüne oturan dairesel çizgiler ve nanometre detayları, Rolex’i Rolex yapıyor.
  • Tudor ise 2016’da klasik ETA’nın yerini alan MT5602 kalibre sistemini kullanıyor. Bu kalibre sistemi daha endüstriyel olmakla birlikte aynı işlevleri yerine getiren daha basit bir mekanizmadır. Bununla birlikte, Rolex ile aynı COSC düzeyinde hassasiyetle yapılmış sağlam bir hareket tabanına ve toplam 70 saatlik ek bir güç rezervine sahiptir.

Rolex Submariner

  • 300 metreye kadar su geçirmezlik özelliği.
  • Ortalama 48 saatlik güç rezervi.
  • 40 mm çap.
  • Kalibre 3130 (COSC).

Tudor Black Bay

  • 200 metreye kadar su geçirmezlik özelliği.
  • Ortalama 70 saatlik güç rezervi.
  • 41 mm çap.
  • Kalibre MT5602 (COSC).

Kardeş Markalar Karşı Karşıya: Rolex Submariner vs Tudor Black Bay

Sonuç olarak, Tudor Black Bay Rolex ile yaklaşık aynı kaliteye sahiptir. Tabi ki de Rolex, çok daha kaliteli malzemeler kullanmakta ve saatin her bir parçasını ayrı bir özen göstererek yerleştirmektedir. Tudor detaylar ve ince işçilik konusunda Rolex’ten geride kalmaktayken, hala kaliteli bir saat olup piyasada bu fiyata satışa sunulmasıyla her zaman bir adım öne çıkmaktadır. Sizin için su geçirmezlik özelliği daha önemliyse Rolex’i tercih etmenizi öneririm ancak Tudor ortalama 70 saatle daha fazla güç rezervine sahiptir. Bu yazımızda iki saatin özelliklerini karşılaştırdık. Karar verirken hangi özelliğin sizin için daha önemli olduğunu bilmeniz karar verme sürecinizi kolaylaştıracaktır. Tercihiniz ne olursa olsun iyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

Bu yazımız Rolex Submariner vs Tudor Black Bay saatler hakkındaydı. Bir önceki yazımıza https://ikincielsaatler.com/rolex-sea-dweller-vs-tudor-pelagos/ linkinden ulaşabilirsiniz.

 

WhatsApp