+90 (537) 500 64 26 bilgi@ikincielsaatler.com

Rolex Sea-Dweller vs Tudor Pelagos

Rolex Sea-Dweller vs Tudor Pelagos

Bu yazımızda iki ünlü saat markasının dalgıç saati modellerini karşılaştıracağız: Rolex Sea-Dweller vs Tudor Pelagos. Eğer bir dalgıç saati satın almak istiyorsanız, şüphesiz Rolex Sea-Dweller listenizin en başında yer alıyordur. Uzun geçmişi ve bıraktığı mirası, şüphe duyulmayan kalitesi var ama aynı zamanda bir problemle karşı karşıya: Tudor Pelagos. İki firma da İsviçre merkezli olup aynı kurucu tarafından kurulmuş: Hans Wilsdorf. Bu firmalar dünyaca ünlü olmakla birlikte kol saatleri ve aksesuarları üretiyor.

Dalgıç saati modeli, çoğu insanın günlük hayatında bir prestij sembolü olarak da tercih ettiği kol saatini sadece bir aksesuar olmaktan çıkarıp işlevsel bir hale getirmektedir. Kronometre ve su geçirmezlik özelliğiyle ön plana çıkan dalgıç saati modelleri profesyonel dalgıçlar tarafından da tercih edilmektedir. Su altında profesyonel bir yardımcı olmanın yanında günlük hayatta klas bir aksesuar olan bu saat modeli popülerliğini hiçbir zaman yitirmiyor. Gelin bu kardeş markaların iki farklı ancak kalitesi birbirine yakın dalgıç saati modellerini inceleyelim. İkisi arasında yapacağımız kıyaslama ile karar vermenize yardımcı olmayı umuyoruz.

Markaları Tarihi

Rolex, şüphesiz ki saat markası denince akla ilk gelen isimlerden biridir. En başarılı ve ikonik modellerinden biri olan Submariner ile dalgıç saati standartlarını belirlemiştir. Birçok yeniliğe imza atan Rolex, aynı zamanda Oyster kasası ile 100 metreye kadar su geçirmezlik özelliğine sahip ilk saatin üreticisidir. İlk günlerinden itibaren uzun bir yol kat etmiştir ve günümüzde müşterilerine ürettiği son modellerle 3.900 metreye kadar su geçirmezlik özelliği sunmaktadır.

Tudor 1926 yılında Rolex’in sahibi Hans Wilsdorf tarafından kurulmuş bir firmadır. Veuve de Philippe Hüther tarafından ticari marka haline getirilmiştir. Markanın arkasındaki konsept, Rolex standartlarında saatleri daha uygun fiyata mal edip piyasaya sunmaktadır. Rolex kalite standartlarında üretilen ve daha ekonomik fiyatlı Tudor model saatler yıllar içinde kendi müşteri kitlesine ulaşmıştır. Rolex’in yolundan gitmesine rağmen kendi çizgisini de yakalamayı başarmış, saat endüstrisinde ciddi bir isim haline gelmiştir.

Rolex Sea Dweller

Rolex Sea Dweller 1960 yıllarında güvenilir okunurluk oranıyla kendini tanıttı. Sea-Dweller, Submariner modelinde olduğu gibi 60 dakikalık döndürülebilir çerçeveye, parlak kadrana ve su geçirmez Oyster kasasına sahip. Bu modeli Submariner’den ayıran şey ise sıkışan helyum gazı moleküllerinin dekompresyon sırasında kasadan güvenli bir şekilde çıkmasına izin veren Helyum kaçış valfinin eklenmesidir.

Günümüzde son model bir Sea-Dweller 1.220 metreye kadar su geçirmezlik özelliğini garanti edebiliyor. Otomatik kurmalı 3235 kalibre hareket tabanı, Cerachrom çerçeve ve daha büyük ve değişik renkteki kadran yeniliklerden sadece birkaçı. Mevcut jenerasyondaki kasa 43 mm olmakla birlikte çizilmelere dayanıklı safir kristal ile kaplanmıştır.

Yeni nesil modelde Rolex’in imzası haline gelen ve patentini aldığı Rolesor kaplamayı görmekteyiz. Rolesor kaplama 18 ayar sarı altın ve güvenilirliği arttıran çelik kaplamayı ifade eder ve Rolex’e ait lüks sembollerden biri haline gelmiştir. Rolex GlideLock özelliği ile bilezik uzunluğunu ayarlanabilir kılmaktadır. Kazara açılmaları önleyen OysterLock güvenlik tokası bulunmaktadır. GlideLock ve OysterLock özellikleri sayesinde saat tereddüt edilmeden kalın dalgıç kıyafetlerinin üstüne takılabilmektedir.

Tudor Pelagos

Rolex’in kardeş markası olan Tudor, Submariner modelini Rolex Submariner modeli ile yakın zamanlarda piyasaya sürdü. Her iki modelde tasarım ve kalitede birbirine benzemekteyken Tudor Submariner’i diğerinden ayıran geliştirilmiş hareket tabanıydı. Tudor Rolex’ten elbette ki etkilenmekte ve ilham almaktaydı ancak kendini geliştirmeyi ihmal etmiyordu.

2012 yılında piyasaya sunulan Pelagos serisi, önceki Submariner modelinin kare şeklini yine kullanıyor. Tudor Pelagos serisi için Submariner modelinde kullandığı paslanmaz çelik kaplama yerine hem kasada hem kayışta titanyum kaplamayı kullanmayı tercih etmiş. Aynı zamanda COSC sertifikalı MT5612 kalibre hareket tabanıyla da modeli güçlendirmiştir.

60 dakikalık döndürülebilir seramik çerçeve 42 mm kasada kendini göstermektedir. Pelagos, müşterilerine 500 metreye kadar su geçirmezlik özelliğiyle ortalama 70 saatlik bir güç rezervi sunmaktadır. Tudor tarafından geliştirilmiş ve patenti alınmış, kayış uzatma sistemi, çelik katlanır toka ve sağlam kilit dili bu modelde de kullanılan bir sistem. Saat 9 yönünde bulunan helyum kaçış valfi, sıkışan helyum gazının dekompresyon sırasında kasadan güvenli bir şekilde çıkmasına izin veren bir parçadır.

Büyük Karşılaşma! Rolex Sea-Dweller vs Tudor Pelagos

Genel kasa büyüklüğü açısından Sea-Dweller ve Pelagos benzer ölçülere sahipler: Sea-Dweller 43 mm çapa sahipken Pelagos 42 mm çapa sahip. İki modelde de su geçirmez kron ile kaplanmış vidalı helyum kaçış valfi bulunmaktadır. Rolex Sea-Dweller modeli yaklaşık 1.200 metre ile daha fazla su direnci sunmaktadır. Tudor Pelagos 500 metre derinliğe kadar su geçirmezlik özelliğini koruyabilmektedir.

Farklı kalibre hareket tabanına sahiptirler: Sea-Dweller 3235’i kullanmaktayken Pelagos MT5612’yi kullanmaktadır. İki kalibre sistemi de yüksek ve güvenilir hassasiyet oranına ve neredeyse sıfır sapma oranına sahiptir.  İki kalibre de COSC sertifikasına sahip olmakla birlikte ortalama 70 saat ömürlü güç rezervi sunmaktadırlar. COSC sertifikası doğruluk ve hassasiyet konusunda ne kadar kaliteli ve güvenilir olduklarını zaten kanıtlamaktadır.

İki model de benzer kayış sistemini kullanmaktadır. Bileziğin istenilen zamanda uzatılıp kısaltılabiliyor olma özelliği bileğinizde daha rahat ve sağlam bir kavrayış sağlar. Ancak Pelagos modeli genişleyen ek bir yaylı ayar sistemine sahiptir. Bu, kayış sistemine önem veren müşteriler için Tudor’u Rolex’ten bir adım daha öne çıkartmaktadır.

İncelemeye Devam: Rolex Sea-Dweller vs Tudor Pelagos!

Pelagos titanyum kaplama çelik kasaya sahipken Sea-Dweller Oystersteel ve 18 ayar sarı altınla kaplı Rolesor kaplama seçenekleri sunar. Sea-Dweller sadece siyah renkli kadran ile modellerini üretirken Pelagos siyah yanında mavi renk seçeneğine de sahiptir. Çerçeve ve kadrandaki bazı detayların işlenmesi gerek boyut gerek kullanılan malzeme açısından farklılık göstermektedir. Gözünüze hitap eden bir saat arıyorsanız, iki modelin de fotoğraflarına bakarak zevkinize uygun bir tercih yapabilirsiniz.

Açıkça söylemek gerekirse Rolex Sea-Dweller daha lüks bir görünüme, Tudor Pelagos ise daha sade ve fonksiyonel görünüme sahiptir. Rolex’in ince işçilik ve daha kaliteli parçalarla ürettiği Sea-Dweller fiyatıyla da kendini belli etmektedir. En ucuz modeli 11.700 dolardan başlayan Rolex Sea-Dweller serisi, 4.500 dolardan satışa sunulan Tudor Pelagos serisi yanında oldukça lüks ve pahalı kalmaktadır. Bu açıdan, kaliteli ve iyi bir zevkle dizayn edilmiş, Rolex’ten kalite bakımından aşağıda kalmayan Pelagos, bütçenizi zorlamayacaktır. Kısıtlı bir bütçeye sahip olup kaliteli özelliklere sahip bir saat almak istiyorsanız, bilindik Rolex markası güvencesiyle bütçenize daha uygun olan Tudor saati iç rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Bu yazımızda Rolex Sea-Dweller vs Tudor Pelagos konusuna odaklandık. Karar vermeden önce neyi aradığınızı bilmeniz çok önemlidir. Umarız ki iki farklı marka modelinin özelliklerini anlattığımız bu yazımız karar vermenizi kolaylaştırır. Tercihiniz ne yönde olursa olsun, kaliteli ve uzun ömürlü bir saate sahip olacağınızdan şüpheniz olmasın. Saatinizi iyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

Bu yazımız Rolex Sea-Dweller vs Tudor Pelagos saatler hakındaydı. Bir önceki yazımıza https://ikincielsaatler.com/rolex-submariner-vs-grand-seiko/ linkinden ulaşabilirsiniz.

WhatsApp