Sertliği ve dayanıklılığı ile bilinen ve çok değerli bir malzeme olan safir, lüks saat markalarının kristal ya da mineral cam yerine kullandığı bir üründür. Yalnız saatlerde değil, akıllı telefonlardan tabletlere kadar hatta birçok ev eşyası ve elektronik eşyada da safir cam ekran kullanılmaktadır. Diğer cam ürünlere göre daha uzun ömürlü olan safir camlı elektronikler, daha zor çizilen ekranlardır. Safiri bu kadar değerli ve pahalı yapan özelliği, ender bulunmasının yanı sıra bu özelliğidir. Yüksek kaliteli safir kristal cam, kesinlikle bir taş değildir. Çeşitli renk ve farklı tonlara sahip şeffaf ve saydam bir kristaldir. Hammaddesinde hiçbir şekilde yabancı element bulunmaz.
İşlenmesi İmkânsız Ötesidir
Diğer değerli taşlara oranla çok daha az miktarlarda çıkarılır. Safirin işlenmesi imkansız ötesi bir durumdur. Bu yüzden saat camlarında yalnız belli kısımlarda sentetik safir kullanılır. Sentetik safir, alüminyum oksit tozuna aşırı oranda yüksek basınç ve ısı uygulanarak üretilir. Yüksek kaliteli safir kristal cam Çin, Hindistan, Madagaskar, Avustralya, Myanmar Nijerya, Pakistan, Tayland, Vietnam, Ruanda, Tanzanya, Amerika ve Sri Lanka gibi ülkelerde çıkarılır. Mohs ölçeğine göre sertlik değeri 9’dur. Bu sayede inanılmaz oranda dayanılmazlık özelliğine sahiptir. Ancak yüksek ısıya karşı çok fazla sağlamlığı yoktur. Yüksek ısı karşısında renk değişimi yaşayabilir.
Pahalı Saatlerin Yapımında Kullanılır
Genellikle mücevher olarak bilinen safir, en fazla takı sektöründe kullanılır. Darbelere karşı çizilmez olması ve ekstra dayanıklılığı nedeni ile saat markalarının ilk tercihi olan safir, pahalı saatlerin yapımında özellikle kullanılır. 1902 yılında Aguste Victore Louis Verneuil tarafından geliştirilen metot ile kullanılmaya başlayan safir, bir taştan çok daha farklı özelliklere sahiptir. Fransız kimyager Verneuil tarafından üretilen yüksek kaliteli safir kristal cam nasıl yapılır? alüminyum oksit tozunu yüksek ısı yolu ile aşırı basınç altında tutarak elde edildi. Zayıflığa neden olabilecek safir, iç gerilimleri giderilerek termal kristal işlemine tabii tutuldu. Levhalar halinde işlenerek son üretim aşamasına gelen kristal, en son sentetik safir cam haline dönüştürüldü.
İşlenmesi En Zor Maden
Çizilmeye karşı yüksek direnç sağlanan safir kristali, kırılma ve çatlamalara karşı aynı dirence sahip değil. Dolayısı ile aldığı sert darbe karşısında kolaylıkla kırılabilir veya çatlayabilir. Pahalı ve modern kol saatlerinde kullanılan kristal, kadranları korumak ile görevlidir. Yakut kırmızısı ve zümrüt yeşili olarak da görülebilen safir, mavi renge sahiptir. En önemli özelliği olan çizilmezlik ve sertlik derecesini geçebilen tek değerli taş elmastır. Mohs skalasına göre 9 sertliğe sahip olan kristal, saatin çizilmesini engeller. Hem az miktarda hem de küçük boyutlarda çıkarılan safir kristali bu nedenden dolayı işlenmesi en zor madenlerden biridir.
Çizilmeye Karşı Dayanıklı
Bu kadar zor işlenmesinden kaynaklı olarak birçok saat markası ürünlerinde sıklıkla sentetik safir cam kullanmaktadır. Diğer cam tipleri ile kıyaslandığında çizilmeye karşı daha dayanıklı olan safir kristalini anlamanın ilk yolu ürünü ele alıp çizmektir. Çünkü safir çizilmez özelliğe sahiptir. Ama bir materyal ne kadar sert olursa olsun kırılmaya karşı da o denli hassastır. Kolaylıkla kırılan ya da çatlayan safir camlı saatler genellikle sentetik safir kullanıldığı için bu sorunun yaşanmasını engeller.
Kristal ve safir camlı birbirine hemen hemen aynı oranda benzeyen iki farklı saat arasında safiri hissetmek çok kolaydır. Yan yana koyulan iki saat arasında daha az parlayan cama sahip olan saat safirdir. Çünkü kristal cam, safire göre yüzde 20 daha parlaktır. Materyalin yapısı gereği ve optik prensipten dolayı madenin ışık geçirgenliği de çok daha azdır. Bu özellik yüksek kaliteli safir kristal cam saat camına sahip bir saatte özel bir görüntünün oluşmasını sağlar.
En Değerli Mücevher
Safir camlı saatler, dünyanın en iyi saat markaları tarafından kullanılır. Bu markaların koleksiyonlarının en değerli parçaları ve en değerli mücevherleridir. Saat tutkunları ve koleksiyoncular, safirin göz alıcı netliğini uzun yıllar beklediler. Bugün dünyanın en önemli markalarının vazgeçilmez malzemelerinden biri olan safir, şeffaf ve kararlı yapısı ile saatler için vazgeçilmez bir materyal oldu. Uzun yıllar şeffaf ön ve arka yüzlerde kullanılan sert yüksek kaliteli safir kristal cam birkaç yıl öncesine kadar çok fazla kullanılmıyordu. Çizilmeye karşı dayanıklılığı sayesinde bugün saatlerin gösterge kısmının bulunduğu ön kısımdaki kullanımı ideal malzeme haline geldi.
Güçlü Koruma Özelliği
Saatlerin en savunmasız alanı olan yüzeyini kaplayan kristal; kaza, darbe ve çizilmelere karşı ürünü en güçlü şekilde korur. Safir kristal ile çalışan ustanın karşılaştığı en büyük sorunların başında işlenme sürecinin zorluğu gelir. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olmasından dolayı işlenme sürecinde parçalanma ve çatlama eğilimi gösteren kristal, saat ustalarına oldukça zor anlar yaşatır. Son yıllarda gelişen teknikler sayesinde saat markalarının ürünlerinin ön ve arkasında yer alan kristaller basit geometrik şekillerin dışında daha çeşitli hale gelmeye başladı.
Sorunsuz Üretim Aşaması
Yüksek kaliteli safir kristal cam kullanımının en büyük sıkıntılarından biri tasarımın devamlılığını sağlamak için üretim aşamasının sorunsuz hale getirilmesiydi. Üretim sürecini tamamlayan ve son hale getirilen safir, dayanıklı yapısından hiçbir şey kaybetmedi. Üretim sürecinde yaşattığı sıkıntılar, maliyetin belirlenmesi ve sürecin ne kadar devam edeceği konusunda her zaman soru işareti bırakıyordu. Bu zorlu dönemde safir quartz birleşimi ile sorunlar giderilmiş olsa da saat firmaları yalnız safir kullanmak için sürekli arayışlarını devam ettirdiler.
Mille Adını Yazdırdı
Bu sıkıntılı süreci ve arayışları sona erdiren Richard Mille oldu. Mille adını saat endüstrisine unutulmayacak bir şekilde yazdırdı. Geliştirdiği çözüm ile işleme aşamasında safiri 430 saatlik cilalama süreci ve ön bileşen ile birlikte 350 saatlik ek işleme sürecine tabii tuttu. Bir saatin üretimi için yaklaşık 1000 saatlik üretim süresi harcayan Richard Mille, istediği sonucu elde etti. Çizilmezlik özelliğinin yanı sıra yüksek basınç karşısındaki güçlü yapıları ve su altında dahi berrak görüntüsünden hiçbir şey kaybetmeyen safir saatler, ideal ürün olarak karşımıza çıkmakta.
Ender Bulunan Maden
Dünyanın en güçlü ikinci mücevheri olan safirin gelişim süreci uzun yıllara rağmen halen aralıksız devam etmekte. Her yıl birbirinden özel ve birbirinden farklı saat ekranlarında yer alan yüksek kaliteli safir kristal cam, daha uzun yıllar saat sektöründeki cazibesini başka hiçbir materyale bırakmamakta kararlı. Safirin ender bulunan bir maden olmasından kaynaklı fiyatının yüksek olması ne yazık ki orijinal olmayan ürünlerin de piyasaya girmesine neden olmakta.
Safir Kristalini Anlamanın Yolu
Orijinal fiyatının bedelini ödeyerek alınan ürünlerden mağduriyet yaşayan insanların sayısı ciddi bir şekilde artmakta. Bu nedenden dolayı safir camlı saat sahibi olmak isteyenler bu tür sorunlar ile karşılaşmamak adına güvenilirliği bilinen tanınmış firmalardan ürün almalı. Eğer saat yan çevrildiğinde mor bir renk alıyorsa bu safir cam olduğunu gösteren bir özelliktir. Yeşil renkte bir yansıma oluşuyorsa bu yüksek kaliteli safir kristal cam değil demektir.
Bir önceki blog yazımıza https://ikincielsaatler.com/sik-davetlere-damgasini-vuracak-kadin-saat-modelleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.