Rolex’in ilk koleksiyonu olan Oyster Perpetual ile tanıştınız mı? Biliyoruz ki bu koleksiyonu bilmeyen yoktur. Bu saat, 1926 yılında dünyanın ilk su geçirmez kol saati olarak piyasaya sunulan ve Rolex markanın itibarının temellerini atan orijinal Oyster Perpetual modeli doğrudan varisidir. Oyster konsepti, zamanı net ve doğru göstermeye odaklı Rolex’in en saf ifadesidir.
Oyster Perpetual Nedir?
Oyster Perpetual, 1905 yılında henüz 24 yaşında olan Hans Wildsdorf’un, Londra merkezli saat merkezi olan Rolex şirketini kuması ile başladı. 1926 yılında Oyster koleksiyonu ile dünyanın ilk su geçirmez saatini tanıtarak, saat sektöründe bir milat olacağından haberi yoktu. Ancak Rolex, bu koleksiyonu ile gelmiş geçmiş en iyi markalar arasında adını altın yıldızlarla yazdırmıştı bile. Bu Oyster Perpetual ailesinin ortak özelliği olan red grape rengi 26,31,34,36 ve 39 mm’lik modellerin her birinde mevcuttur.
Oyster Perpetual 36
Rolex, çelik kazaları için özel olarak Oystersteel çelik kullanmaktadır. Rolex şirketi tarafından özel olarak üretilen Oystersteel çelik, korozyona karşı maksimum direnç göstermektedir. Yüksek teknolojisi, havacılık- uzay ve kimya endüstrilerinde kullanılan alaşım 904L çelik grubunda bulunmaktadır. Son derece dayanıklı olan Oystersteel çelik, polisaj yapıldığında olağanüstü bir parlaklığa kavuşmakta ve en zor şartlarda bile zarafetinden ödün vermemektedir.
Red Grape Kadranın Göz Alıcılığı
Bir Rolex saatin kimliğini ve okunabilirliğinden sorumlu olan özgün yüzlü eşsiz bir red grape kadrana sahiptir. Kararmayı önlemek amacıyla 18 kt altından şekillendirilerek elde edilen saat imleriyle karakterize edilen Rolex kadranların tamamı, mükemmelliği sağlamak amacıyla genellikle Rolex’in kendi bünyesinde tasalanır ve üretilmektedir.
Oyster Bilezik Mucizesi
Oyster bilezik, şekil ve işlevin, estetik ve kusursuz teknolojini buluştuğu yerdedir. İlk olarak 1930 yıllarından sonra piyasaya giren geniş, düz, üç parça bağlantılı dayanıklı ve rahat metal bilezik türü, günümüzde de hala Oyster koleksiyonunda kullanılan en yaygın bileziklerdendir.Oyster Perpetual modellerine özel olarak Oyster bilezik, Oysterclasp ile muazzam bir şekilde donatılmıştır.
Güçlü 3130 Mekanızması
Rolex markasının bu modeli tamamen şirket tarafından geliştirilmiş ve üretilmiştir. Otomatik kurmalı mekanik bir saat mekanizmasına sahip olan model Oyster, kalibre 3130 ile donatılmıştır. Tüm Rolex Perpetual mekanizmalarında olduğu gibi, 3130 da İsviçre Resmi Kronometre Test Enstitüsü (COSC) testlerine tabi tutularak, başarıyla geçmiştir. İsviçre Resmi Kronometre Test Enstitüsü (COSC, yüksek hassasiyetli kol saatlerine verilen İsviçre kronometresi sertifikasını bu modele vermiştir. Şoklara ve sıcaklık değişimlerine karşı daha yüksek direnç sunan Parachrom denge yayı ile donatılmıştır. Tüm Oyster saat mekanizmalarında olduğu gibi, mimarisi Oyster Perpetual mekanizmasını da benzersiz bir biçimde güvenilir yapmakta garantisini kanıtlamaktadır.
Oyster Perpetual Denendi ve Test Edilmiştir
Sadece mükemmeliyetçiliğim ve sonsuzluğun peşinde koşan şirketler orijinal ve inovatif yaklaşımlarda bulunarak, yenilikçi keşiflerde bulunmaktadırlar. Rolex şirketi başından beri okyanusların en derinlerinde, en yüksek dağların zirvelerine kadar; gerek havada gerekse aklınız gelebilecek en ekstrem koşullarda dahi üstün performansları ile kendilerini kanıtlamışlardır. Tüm Rolex saatlerde olduğu gibi Oyster Perpetual koleksiyonunda da yüksek beklentilere yanıt verebilmek amacıyla, tüm saatler, Rolex tesisinden çıkmadan önce birçok farklı ekstrem koşullarda test edilmektedir. Sadece test esnasında başarılı olanlar piyasaya sürülmektedir.
Oyster Perpetual Diğer Özellikleri
1- Kurma kolu teknik açıdan adeta bir şaheser olarak nitelendirilebilir. Yaklaşık 10 parçadan oluşan kuma kolu ve saat kasasına da hermetik olarak vidalanmaktadır. Rolex, Oyster ile içersine korunaklı ve yalıtılmış bir dünya ile çevrenin zararlı unsurları arasındaki güvenli arayüz üretmiştir. Böylelikle saat işçiliği tarihinin ilk su geçirmez kurma kolunu da üretmiş olmaktadır.
2- Rolex, kadranlarına koyduğu güneş ışığı rötuşu ile; gümüş grisi tonları, rodyum veya rutenyum gibi saf metalik renkleri yakalamak amacıyla saat işçiliğinde kullanılan yöntemi kullanmıştır. Bunun amacı ise, gümüş kaplama olarak hazırlanan kadrana daha fazla renk verebilmek amacıyla yapılan güneş rötuşu için temel katman görevi görmektedir. Kimi zaman şampanya rengi tonlar yaratmak amacıyla elektro-kaplama uygulamasında yarım düzineden daha fazla farklı metal kullanılmaktadır.
Tarihi Saat Rolex’in Tarihçesi
Rolex yapımı, 1905 yılında henüz 24 yaşındayken Hans Wildsdorf, Londra merkezli bir saat dağıtımının da uzman bir şirket kurdu ve Rolex, tarih zemininde yavaş yavaş yerini almaya başlamıştır. Çok uğraş gerektirmeyen, görüntü açısından hassas ve bir o kadar da bilekte ihtişamlı durun bir saat hayali kurmaya başladı. Bilekteki saatlerin sadece şık değil aynı zamanda güvenilir ve kişiyi iyi hissettireceğini öngörüşünde bulunarak kaliteden ödün vermeden saat üretimine başladı. Hayalini kurduğu saati hayata geçirebilmek için toplumu ikna etme yoluna girerek, Bienne’deki İsviçreli bir saat firması tarafından üretilen küçük ve oldukça hassas mekanizmalarla donatmayı başardı. Wilsdorf, etkileyici tasarımsal özelliği olan, saatin mekanizması ve kadranlarının muhteşemliği üzerine yakışacak bir isim arayışına girdi.
Bir sabah Londra’da faytonun üst sırasında oturduğu esnada Cheapside boyunca ilerlerken ‘Rolex’ adını hayalini kurdu ve saate yakışacağını düşünerek, kolları sıvadı. Bugün sadece belli bir dönem kullanılacak Rolex saat olarak değil, ömür boyu kullandıkça yenilenen; Rolex satmak dahi bir mutluluk vereceğini tahmin edemeyecek kadar kalite bir saat üreticisi durumuna gelmiştir. Artık Rolex, profesyonel saat şıklığından, klasik saat şıklığına, spor saat şıklığına kadar her bileğe yakışmayı sağlayan tarzı olan, işlevsel, büyük tasarımsal model yelpazesi bulunmaktadır. 1905 yılından bu yana tek bir model, tek bir koleksiyon ve tek bir hava koşuluna göre değil; dağ yolculuklarında, deniz esintilerinde tüm hava koşullarında dahi zarafetinden ve mekanizmasından ödün vermeden kinetik olarak çalışmaya devam etmektedir.
Dilerseniz bir önceki yazımıza https://ikincielsaatler.com/rolex-yapimi/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.