+90 (537) 500 64 26 bilgi@ikincielsaatler.com

Lüks Kol Saati Cam Çeşitleri Nelerdir?

Lüks Kol Saati Cam Çeşitleri Nelerdir?

Saatlerin kasasının üstünde bulunan saat camları, hemen altında dijital veya analog saat göstergeleri bulunduran şeffaf üst kapaklardır. Saat camı olarak adlandırılan bu bu şeffaf kapak saatin iç parçalarını korurken, aynı zamanda göstergelerin mükemmel bir şekilde görünmesini sağlar. Lüks kol saati cam çeşitleri, temel olarak 5 grupta incelenir. Bunlar; mineral saat camı, safir saat camı, kristal saat camı, mika saat camı ve yansımasız antirefle saat camıdır. Kullandığınız saat camı çeşidinin hangisi olduğunu öğrenerek, saatinizi nasıl koruyabileceğiniz hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Safir Cam Ne Demek?

Elmas maddesi, dünya üzerinde bilinen en sert maddedir. Sertlik derecesi 10 Mohs olan elmas gibi safir de milyonlarca yıl yer altında yüksek basınç altında kalarak oluşur. Alüminyum oksidin kimyasal bir formu olan safir, sertlik derecesi 9 Mohs olarak elmastan sonraki en sert madde olarak bilinir. Bu yüzden safir cam yalnızca elmas çizilebilmektedir.

Lüks kol saati cam çeşitleri arasında ilk sırada bilinen safir, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde sentetik olarak da üretilebilmektedir. Sıra dışı hava şartlarına ve sıcaklıklara karşı dayanıklı olan safir maddesi, yapay olarak da üretilebildiği için çeşitli sektörler için tarafından kullanım olanaklarına sahiptir. Üretim tekniklerindeki bu ilerleme sayesinde saat üreticilerin de dikkati bu dayanıklı maddeye çevrilmiştir.

Safir camın başlıca özellikleri;

  • Mekanik dayanıklılık ve yüksek sertlik
  • Mükemmel bir termal iletkenlik ile ısı direnci
  • Işık geçirgenliğinde yüksek performans
  • Optik olarak işlenebilirlik
  • Birçok yüzeye kaplanma işlevi

Neden Safir Cam Tercih Etmelisiniz?

Uzun süredir lüks kol saati cam çeşitleri arasında sentetik safir camı sıkça tercih eden lüks saat üreticileri, safirin çizilmelere karşı dayanıklılık özelliği sayesinde saatlerin hem estetik hem de sağlam olmasını sağlıyor. Her ne kadar çizilmelere karşı oldukça dayanıklı olsa da safir camların direkt çarpmalarda dayanıklılığı diğer materyallere göre daha azdır. Ayrıca sentetik safir camın üretim maliyetleri yüksek olduğundan genellikle üst seviye lüks saat modellerinde tercih edilir.

İlk önce cep saatlerinde kullanılmaya başlanan safir cam, kadranı dış ortamdaki tozdan ve sudan korur. Oval, kare, yuvarlak gibi çeşitli şekillerde üretilip kullanılmaya devam edilen safir camda yansımayı önlemek için çift ya da tek taraflı kaplama ile daha iyi bir görüş açısı yaratılır. Safir cam, üstün dayanıklılık özelliği ile saat sektöründe bezel gibi farklı kompenentlerde de kullanılır. Özellikle oldukça popüler olan Apple markasının safir maddesini telefonlarının ekranlarında kullanmaya karar vermesi ile safir camın önemi bir hayli arttırmıştır. Bunun yanı sıra safir, LED ve Lens endüstrisinde hali hazırda önemli yere sahip olan bir materyaldir.

luks kol saati cam cesitleri 740x496 1
Rolex Datejust Ürünümüzü İncelemek İçin Sitemizi Ziyaret Edebilirsiniz.

Safir Cam Saatini Kimler Kullanmalı?

Lüks kol saati cam çeşitleri arasında oldukça önemli bir yere sahip olan safir camlı saatler, genel olarak gün içinde klasik tarzda saat kullananlara tavsiye edilir. Çünkü her ne kadar çizilmelere karşı son derece dayanıklı olsa da direkt bir darbe safir camların zayıf olan noktasıdır. Spor saatler için mineral cam ya da plexiglass malzemeleri kullanmak, daha yerinde bir seçim olacaktır.

Kol Saatinde Hangi Cam İyidir?

Satış danışmanının saatin özelliklerini anlatırken saat camı hakkında bilgilendirme yaptığını daha önce mutlaka fark etmişsinizdir. Bunun nedeni saat camının, saat satın alırken mutlaka dikkat edilmesi gereken özellikler arasında olmasıdır. Her marka ise saatin değeri ile doğru orantılı olarak, farklı saat camı malzemesini kullanır. İkincielsaatler.com‘da yer alan Rolex, Cartier, Audemars Piguet gibi lüks saat markaları, saatlerinde genellikle safir cam kullanmayı tercih etmiştir.

Lüks kol saati cam çeşitleri, saatin yüzeyini kaplayan, kadranını darbelerden koruyan cam ya da plastik parçalardır. Bazı saat modellerinde bulunan tarih gibi belirli yerleri büyütmek için kullanılan özel cam, Cyclops lensi olarak isimlendirilir. Lüks saat markaları ise genellikle safir, kristal ve mineral cam kullanmayı tercih eder.

1. Kristal Saat Camı

Kristal saat camı, safir ve mineral saat camından farklı olarak daha hassas ve üretimi daha zor olan bir saat camı çeşididir. Kristal camın en önemli özellikleri kolay işlenebilmesi, ışığı doğru şekilde yansıtması ve yaymasıdır. Üretimi daha zor bir cam olması sebebiyle maliyetli bir cam türü olarak da bilinir. Bu yüzden zamanla kurşun oksit içermeyen kristal camlar da üretilmeye başlanmıştır.

Lüks kol saati cam çeşitleri arasında yer alan kristal saat camı, şeffaflık ve berraklık konusunda diğer camlara göre daha ön plana çıkar. Tamamen şeffaf bir yapıya sahip olan ve gerçek cam hissini bir üst seviyeye çıkaran kristal cam ne yazık ki kolay çizilme özelliğe sahiptir.

2. Mika (Organik) Saat Camı

Bir çeşit demir oksit olan mika, kolay dilimlenebilen bir silikat grubuna verilen isimdir. Isıya karşı çok dayanıklı olması ile bilinen mika minerali, sahip olduğu özellikler sebebiyle mutfak ısıtıcılarında ve sobalarda da kullanılabilmektedir. Yalıtkanlık seviyesi son derece yüksek olan mika saat camı, kondansatörlerde de kullanması ile bilinir. Organik cam olarak da bilinen mika saat camını, arabaların camlarında da görmek mümkündür. Ayrıca mika cam, kırılır ama parçalanmaz özelliğe sahip olduğu için güvenli bir cam alternatifi olarak da bilinir.

3. Mineral Saat Camı

Mineral saat camı, saat piyasasında en yaygın şekilde kullanılan saat camı olarak bilinir. Lüks kol saati cam çeşitleri arasında olsa da mineral cama daha çok orta fiyatlı saatlerde rastlanır. Silikadan yapılan ve standart tamperli cam kullanılarak üretilen mineral cam, kırılmalara ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklıdır, aynı zamanda üretilmesi düşük maliyetlidir.

Mineral cam, orta segment ve düşük segment saat markaları tarafından en çok tercih edilen saat camı çeşididir. Nadiren olsa da lüks kol saati cam çeşitleri arasında da kabul edilir ve bazı orta üst saat markaları tarafından tercih edilir. Fakat çizilmeye karşı tam olarak dayanıklı değildir ve kullanımına bağlı olarak sert darbe aldığında çizilebilir. Akrilik saat camı gibi kolayca temizlenemediği için çok fazla çizildiğinde değiştirilmesi gerekir.

Orijinal Saat Camı Nasıl Anlaşılır?

Safir cam saatinin orijinal olup olmadığını anlamak için saatinizin camının üzerine bir damla su damlatın ve yüzeyinde saati oynatarak gezdirin. Su damlasının dağılmadan camın üzerinde kayması, saatiniz orijinal bir safir bir cama sahip olduğunu gösterir.

luks kol saati cam cesitleri 1 458x496 1
Rolex Submariner Date Ürünümüzü İncelemek İçin Sitemizi Ziyaret Edebilirsiniz.

Mineral saat camının orijinalliğini anlamak için cama yandan bakmanız gerekir. Mineral cama yandan bakıldığında yeşilimsi bir renk yansımasının görünmesi gerekir. Kristal saat camı ise tamamen şeffaftır ve herhangi bir renk yansıması durumu görülmez. 

En İyi Saat Camı

Lüks kol saati cam çeşitleri arasında en çok tercih edilenler, safir, kristal, mineral ve mika gibi dayanıklı cam türleridir. Bu cam türleri arasında yer alan safir saat camı, gerek dayanıklılık gerek iletkenlik gerekse de pek çok yüzeye kaplanabilme gibi işlevleri ile en iyi saat camı olarak kabul edilir. 

Lüks ve popüler saat markası dendiğinde akla ilk gelen marka olan Rolex de birbirinden şık ve üst düzey saat modellerinde safir saat camını kullanmayı tercih etmiştir. Safir saat camı ile kaliteye şıklığın eşlik ettiği birbirinden özel Rolex saat modelleri için ikincielsaatler.com sitemizdeki modelleri inceleyebilir; beğendiğiniz modeli kolayca satın alabilirsiniz.

Bu yazımızda lüks kol saati cam çeşitleri nelerdir konusunda Bir önceki yazımıza https://ikincielsaatler.com/rolexi-diger-saat-markalarindan-ayiran-ozellikler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

WhatsApp